Jam

jam       jam-proizvod             

NOVO U PONUDI:  

 
   -MLJEVENI SUŠENI GOMOLJ JAM-a u flašicama po 50 gr.
   -sadnice kineskog JAM-a u kontejnerima 6/1 ili u lončanicama

                                          


Cimetni ili kineski jam (Dioscorea batatas L.) (Dioscorea opossitifolia) je od davnih vremena korišten kao lijek u Kini. Jam sadrži 10 esencijalnih aminokiselina, glikogenski protein holing. Jam ima mogućnost regulacije razine šećera u krvi i koristi se kod liječenja dijabetičara. Odličan je za poboljšenje rada bubrega. Sadrži steroid progesteron, koji ima sposobnost smanjenja količinu kolesterola u krvi. U kineskoj medicini se vrlo uspješno  koristi kod liječenja upalnih procesa u želucu i crijevima (gastritis i sl.)

Ljekovita svojstva Jama

Preventivna zaštita od krvožilnih bolesti

Jam je veliki izvor vitamina B6, koji je direktno odgovoran za jačanje krvnih stijenki (naročito značajno kod ljudi koji su imali infarkt).
Izuzetno je značajan za regulaciju krvnog tlaka, jer svojim korisnim djelovanjem omogućava lakši protok krvi kroz bubreg, čime snižava tlak.
Jam djeluje na smanjenje problema kod gastritisa i drugih želučanih tegoba.

Stimulira endokrine žlijezde i pojačava imunitet. Jam sadrži fitohormon Diosgenin, koji u se u organizam ugrađuje kao Progesteron.

Jam (150 g) sadrži oko 24 % dnevne potrebe za vitaminom B6, koji zajedno s navedenim Diosgeninom djeluje za lakšu primjenu vitamina.

Šećer u krvi i kontrola težine

Ugljikohidrati iz jama i dijetarna vlakna održavaju osječaj sitosti, a ujedno usporavaju razlaganje šećera u krvi, što je od veliko koristi u ishrani dijabetičara

Antikancerogena svojstva

Diosgenin – ima svojstva kao antioksidans, i djeluje preventivno, i antikancerogeno.
Djeluje pozitivno na funkcije slezene, pluća i bubrega (ovlažuje ih i djeluje tonizirajuće – jer jača organizam)

Naročito povoljno djeluje na kosu i kožu (dobar ten i jaka kosa)
Antioksidansi iz jama kontroliraju i sprječavaju slobodne radikale da napadaju mozak.

Cimetni jam je najbolje koristiti tako da se dnevno konzumira 10 do20 g (3-4 cm gomolja odrezati, oguliti i skuhati) Ostatak gomolja držati na sobnoj temperaturi i koristiti po potrebi.Korištenja JAM-gena (suhi prah gomolja jama): Dva puta dnevno po jednu žličicu uz obrok, mnogo je jednostavnije i mnogo učinkovitije, jer se radi o koncentratu gomolja.  


Istraživanja o jamu se provede na Zavodu za povrćarstvo, Agronomskog fakulteta u Zagrebu u sklopu projekta Ministarstva znanosti obrazovanja i športa  pod naslvom: «Vrednovanje tehnologija uzgoja suptropskih kultura batata i jama».

Pripremio: Prof. dr. sc. Bruno Novak (01/2393810)