Batat

batat

NOVO U PONUDI:

 
 Sadnice batata žutog, bijelog i lila u kontejnerima po 60 sadnica


NOVO POVRĆE U HRVATSKOJ

BATAT  (Ipomoea batatas L.(Lam.)

To je povrtna kultura s područja J. Amerike, koja pripada botaničkoj porodici slakova (Convulvulaceae) i NEMA NIKAKVE VEZE SA KRUMPIROM !!!!
Za jelo  se  koriste sekundrana zadebljanja korijena (crvene, narančaste i žute boje), kao i mlado zeleno lišće. U Hrvatskoj je to povrće još uvijek slabo, ali ga zbog njegovih hranidbenih i ljekovitih svojstava treba predstaviti široj javnosti.

HRANIDBENA I LJEKOVITA SVOJSTVA

BATAT je veliki je izvor ENERGIJE (puno škroba, malo šećera).
Osim što je iznimnog okusa BATAT je veliki izvor minerala i vitamina, pa opskrbljuje tijelo važnim antioksidansima. Najveća mu je vrijednost velika količina beta-karotena (200 g BATATA daje istu količinu beta-karotena kao i 5 kg brokule). Količina od samo 140 g  BATATA kompletno osigurava potrebu za vitaminom E, koji je izuzetno važan, jer štiti organizam od srčanih tegoba, i začepljenja krvnih žila. Antioksidansi iz BATATA su ujedno jako važni za dobro funkcioniranje mozga (Alzheimerova bolest i sl.). Visoki sadržaj Beta-karotena daje i kvalitetnu zaštitu protiv nekih tipova karcinoma. BATAT je kao energetska namirnica izuzetno važan i za ljude koji imaju problema s povišenim šećerom (dijabetičari) i čije zdravlje ovisi upravo o stabilnoj razini glukoze u krvi. Naime zbog niskog glikemijskog indeksa, koji omogućava slabiju absorpciju glukoze, pa konzumacijom BATATA nema štetnog stresa za organizam.Osim toga BATAT je praktički bez masti i kolesterola, što je vrlo povoljno za ljude koji imaju tegobe zbog povišenih masti u krvi i žući. BATAT je veliki izvor dijetarnih vlakana, koji su neophodni za pravilno funkcioniranje probave, čime se smanjuje rizik od raka debelog crijeva i sličnih bolesti probavnog trakta. BATAT  je ujedno vrlo kvalitetna hrana i za domaće životinje, čime je zbog svoje višestruke iskoristivosti idealan za mala obiteljska gospodarstva.

PRIPREMA ZA JELO

BATAT se može pripremiti za jelo vrlo jednostavno poput krumpira, kuhan ili pečen. Izuzetni okus batata se može izgubiti ako se ne kuha kako treba. Kuhanje na pari je bolje nego u kipućoj vodi, a pečenje je još bolje nego kuhanje na pari. Ako se BATAT kuha na brzinu, neće imati dobar okus. Najbolje je ako se kuha 15 - 20 minuta. BATAT se može narezati i na kriške i frigati. Može se raditi vrlo kvalitetni pire, a vrlo je interesantan i čips od BATATA. Lišće BATATA je izuzetno vrijedna salata, koja se napravi tako da se lišće kratko prokuha u vodi, te se po želji doda ulja, octa, češnjaka itd. Od posušenog lišća može se raditi vrlo ukusni čaj. Koristiti  treba zdravo lišće tamno zelene boje jer sadrži više beta-karotena.
Za sve ostale informacije obratite se na adresu:

Zavod za povrćarstvo, Agromomski fakultet Zagreb, Svetošimunska 25
prof. dr. sc.  Bruno Novak, tel: 01/2393810

Maca - Maka

macamaka

NOVO U PONUDI:

 
   -sadnice MACA-e u lončanicama
   -mljeveni suhi gomolj MACA-e


MACA-MAKA (Lepidium meyenii)

Maca je dvogodišnja biljka iz porodice kupusnjača (Brassicaceae) vrlo bliska repi (B. rapa L.) i rotkvici (R. sativus L.). Najčešće se uzgaja na jednogodišnji način, a treba joj 5-8 mjeseci od sjetve do berbe. Maca se uzgaja zbog gomoljastog korijena,  koji se botanički zove hipokotil.

On je čvrste konzistencije, a može biti žute, bijele, crvenkaste, ljubičaste i crne boje. Hipokotil može postići promjer od 2-5 cm. Lišće raste poput čuperka iz sredine gomolja, a stalno se obnavlja iz centra rozete. Maca je samooplodna biljka, ali i biljka kratkog dana. Gomoljasti korijen (hipokotil) se može konzumirati svjež ili posušen. Može se raditi pire, ili neka vrsta kaše miješane sa mlijekom, vodom, voćem, medom i cimetom.  Najčešći proizvod za prodaju je brašno ili suhi prah mace, dobiven usitnjavanjem suhih gomolja. Od brašna se radi kruh, kolači, kao i pudinzi. Maca može i fermentirati, pa se rade i alkoholna pića. Lišće mace se također može koristiti na isti način kao i kres salata (L. sativum). Od mace se također mogu raditi  svježi ili smrznuti sokovi itd.
Nutritivna vrijednost mace je vrlo visoka jer sadrži amino kiseline, ugljikohidrate, škrob, tanine, glukozinulate i vitamine A, B1, B2, B6, B12, C i E. Maca sadrži preko 60 % ugljikohidrata i bogata je kalcijem, bakrom, selenom i željezom. Količina bjelančevina varira od 12 -14 % ovisno o tipu i plodnosti tla.

Smatra se da se konzumacijom mace regulira metabolizam i pomaže da tijelo dobije energiju na prirodan način. Maca se također koristi za očuvanje mentalnog zdravlja i može pomoći u prevenciji Alzheimerove bolesti. Sportaši koriste macu kako bi povećali energiju izdržljivost i trajnost. U Peruanskoj biljnoj medicini maca je poznata kao jaki afrodizijak, a posebno je naglašena kao djelotvorna kod povećanja plodnosti muškaraca i žena, ali i kod domaćih životinja. Redovitim korištenjem preparata mace se ublažuju simptomi menopauze i doprinosi se prevenciji osteoporoze.

Maca se tradicionalno  uzgaja u Andama na 3000-4000 metara nadmorske visine, ali se uz male prilagodbe može uzgajati i u našim krajevima. Kao i za većinu povrtnih kultura, tako i za macu treba dobro pripremiti tlo. Najbolje je macu uzgajati iz presadnica, jer se na taj način ubrza proces do berbe. Sadnice se mogu saditi u svibnju i onda se berba očekuje u listopadu ili studenom. Treba voditi računa o korovima, da se omogući maci nesmetan razvoj hipokotila. Berba počinje kada je promjer gomoljastog korijena od 2-5 cm. Nakon berbe poželjno je macu posušiti i na taj način omogućiti da se sačuva na duže razdoblje (do 5 godina). Sve ostale informacije, kao i sadnice mace mogu se dobiti na Zavodu za povrćarstvo, Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Svetošimunska 25, ili na broj telefona 012393810.


Pripremio: Prof. dr. sc. Bruno Novak

Divlji krastavac

divljikrastavac

NOVO U PONUDI:

 
  -sadnice divljeg krastavca
  -mljeveni suhi plodovi divljeg krastavca
  -sviježi plodovi divljeg krastavca
  -cime sviježeg divljeg krastavca


DIVLJI KRASTAVAC (Cyclanthera pedata L) nova funkcionalna hrana u Hrvatskoj

DIVLJI KRASTAVAC zovu u svijetu Caigua, ili achocha, još mnogo lokalnih naziva (pepino andino, stuffing cucumber itd.)

To je suptropska penjačica, čije razgranate vriježe narastu i do 5 metara u visnu. Porijeklo: Mexiko, Bolivija, Peru

Uzgaja se radi malih svjetlo zelenih plodova koji se koriste kao povrće. Osim plodova još se koriste mladi izboji i lišće. Zahvaljujući velikoj količini fitokemikalija kao što su (preko 20 amino kiselina, fenoli, peptini, lipoproteini, flavonoidi, vitamini, minerali itd.) cyclanthera je izuzetno ljekovito povrće sa značajnim antioksidativnim djelovanjem, što je jako važno u svakodnevnoj borbi pritiv slobodnih radikala.

Glavno ljekovito djelovanje te povrtne kulture je smanjenje nivoa «lošeg» kolesterola (LDL-a), a ujedno se povećava nivo «dobrog» koleseterola (HDL-a)
Smanjuje visoki krvni tlak, i stablizira ga
Utječe na smanjenje nivoa glukoze u krvi (idelna nadopuna prehrane za dijabetičare)
Čisti arterije, što je izuzetno značajno, rješava problem cirkulacije krvi
Odličan je diuretik-izbacijanje raznih toksina
Odlično djelovanje kod želučano crijevnih problema
Smatra se da je cyclanthera najučinkovitiji «upijač masti» i koristi se kod redukcije celulita

Najjednostavnije je korištenje svježih plodova koji se mogu jesti na (salatu svježi) ili kuhani kao varivo.
Plodovi se mogu samljeti u sok i koristiti na taj način
Mogu se posušiti, samljeti i koristiti kao prah
Mlado lišće i izboji se mogu kuhati i jesti kao varivo ili se može napravti čaj od sušenog lišća (diabetes)
U tretmanu visokog tlaka koriste se posušene i samljevene sjemenke, koje se također mogu koristiti i kod pojave crijevnih parazita.
Upozorenje:
Bolesnici sa oštećenom jetrom ne bi trebali pretjerano koristiti cyclantheru

Pripremio: prof. dr. sc. Bruno Novak

 

Opširnije:Divlji krastavac

Stevia

 stevia
 
NOVO U PONUDI:
 
  -sadnice stevije u kontejnerima 104/1
  -sadnice stevie u lončanicama 12 cm.
  -suhi list stevie u vrečicama od po 20 gr.
  -mljeveni suhi list stevie od po 20 gr.u flašicama
 
Stevia najbolje uspijeva u suptropskoj klimi.

Stevia treba bogatu vrtnu zemlju, puno sunca i djelomičan hlad, vlažnost, visoke temperature i obilje vode.
Sjemenke je najbolje posijati kada prestanu mrazevi (april) ili u toplom stakleniku. Sjemenke se lagano pritisnu u tlo,
 ne pokrivati zemljom, jer tada ne kliju.

Za klijanje je potrebno sunčevo svjetlo. (Ima slučajeva i sjemenja koje proklije kada je sjeme bilo prekriveno zemljom, no tada je klijavost bila jako mala. Ja prakticiram da samo malo zemlje stavim preko sjemenja, jer kada se zalije vodom, sjeme se opet pojavi  na površini.)

U vrućim, sunčanim podnebljima to je najbolje učiniti u polu-hladu.

Listovi se najbolje beru neposredno prije cvjetanja.

A najkasnije kada vam stevia procvjeta do maximum 5 %.

Biljke će rasti iz reznice, koje je najbolje uzeti u kasnu zimu.

Tlo za uzgoj stevie može biti raznoliko, naša crna zemlja za cvijeće je ok, no ono nešto idealno je drenirana crvenica i pjeskovito glineno tlo.  Ph zemlje treba biti u rasponu od 5.5 do 7.5 idealno je 6.5. Idealna gustoća sadnje je približno 30.000 biljaka po hektaru s razmakom  od 30x60 cm u raised bed systemu.

Tlo može biti pognojeno "domaćim" gnojivom.
 

Opširnije:Stevia

Jam

jam                   

NOVO U PONUDI:  

 
   -MLJEVENI SUŠENI GOMOLJ JAM-a u flašicama po 50 gr.
   -sadnice kineskog JAM-a u kontejnerima 6/1 ili u lončanicama


Cimetni ili kineski jam (Dioscorea batatas L.) (Dioscorea opossitifolia) je od davnih vremena korišten kao lijek u Kini. Jam sadrži 10 esencijalnih aminokiselina, glikogenski protein holing. Jam ima mogućnost regulacije razine šećera u krvi i koristi se kod liječenja dijabetičara. Odličan je za poboljšenje rada bubrega. Sadrži steroid progesteron, koji ima sposobnost smanjenja količinu kolesterola u krvi. U kineskoj medicini se vrlo uspješno  koristi kod liječenja upalnih procesa u želucu i crijevima (gastritis i sl.)

Ljekovita svojstva Jama

Preventivna zaštita od krvožilnih bolesti

Jam je veliki izvor vitamina B6, koji je direktno odgovoran za jačanje krvnih stijenki (naročito značajno kod ljudi koji su imali infarkt).
Izuzetno je značajan za regulaciju krvnog tlaka, jer svojim korisnim djelovanjem omogućava lakši protok krvi kroz bubreg, čime snižava tlak.
Jam djeluje na smanjenje problema kod gastritisa i drugih želučanih tegoba.

Stimulira endokrine žlijezde i pojačava imunitet. Jam sadrži fitohormon Diosgenin, koji u se u organizam ugrađuje kao Progesteron.

Jam (150 g) sadrži oko 24 % dnevne potrebe za vitaminom B6, koji zajedno s navedenim Diosgeninom djeluje za lakšu primjenu vitamina.

Šećer u krvi i kontrola težine

Ugljikohidrati iz jama i dijetarna vlakna održavaju osječaj sitosti, a ujedno usporavaju razlaganje šećera u krvi, što je od veliko koristi u ishrani dijabetičara

Antikancerogena svojstva

Diosgenin – ima svojstva kao antioksidans, i djeluje preventivno, i antikancerogeno.
Djeluje pozitivno na funkcije slezene, pluća i bubrega (ovlažuje ih i djeluje tonizirajuće – jer jača organizam)

Naročito povoljno djeluje na kosu i kožu (dobar ten i jaka kosa)
Antioksidansi iz jama kontroliraju i sprječavaju slobodne radikale da napadaju mozak.

Cimetni jam je najbolje koristiti tako da se dnevno konzumira 10 do20 g (3-4 cm gomolja odrezati, oguliti i skuhati) Ostatak gomolja držati na sobnoj temperaturi i koristiti po potrebi.Korištenja JAM-gena (suhi prah gomolja jama): Dva puta dnevno po jednu žličicu uz obrok, mnogo je jednostavnije i mnogo učinkovitije, jer se radi o koncentratu gomolja.  


Istraživanja o jamu se provede na Zavodu za povrćarstvo, Agronomskog fakulteta u Zagrebu u sklopu projekta Ministarstva znanosti obrazovanja i športa  pod naslvom: «Vrednovanje tehnologija uzgoja suptropskih kultura batata i jama».

Pripremio: Prof. dr. sc. Bruno Novak (01/2393810)

Opširnije:Jam

Smilje

smilje

NOVO U PONUDI:

Smilje je mediteranska biljka iz porodice glavočika koja raste na sunčanim kamenjarima a cvjeta od lipnja do srpnja. Smilje sadrži gorke tvari, flavonoide, eterično ulje. Potiče izlučivanje želučanog soka i žuči, djeluje prouupalno.

Cijena sadnice u kontenjeru 3 kn, u teglici fi 10=10 kn ,a u teglici fi 12=15 kn